Hoe weet je of je introvert bent?


Platform Trefpunt is een netwerk voor introverte ondernemers. Wat een ondernemer is, daar hebben de meeste mensen wel een idee van. Maar wat introversie dan is? En hoe weet je dan eigenlijk of je introvert bent? Daarover zijn nog weleens onduidelijkheden. Daarom trap ik af met díe vraag.

Op safari

Om een beetje een beeld te krijgen van hoe introversie eruit ziet, gaan we op safari. Niet in Afrika, en ook niet op de savanne. Je hoeft niet in een jeep te gaan zitten, en je hoeft ook je geweer niet in de aanslag te houden vanwege een mogelijke aanval van een wild dier. Nee, we gaan naar een borrel. Misschien ben je weleens op een netwerkborrel geweest, of was je eens op de trouwerij van iemand die je niet echt goed kende, omdat je partner het leuk vond dat je meeging. Of omdat je iemands ‘plus 1’ was. Maakt niet uit, het gaat om de situatie. Ga je mee?

Ok, we gaan de ruimte binnen. Kijk eens goed om je heen, naar wat al die mensen aan het doen zijn. Sommigen staan in groepen bij elkaar. Anderen staan op een wat rustiger plekje, misschien aan de bar, misschien ergens achterin, waar het wat rustiger is. Of buiten, dat kan ook. Grote kans dat die persoon die buiten staat, een introvert is. Zeker wanneer-ie daar alleen, of in (heel) klein gezelschap staat.

Goed, je hebt net al een paar hints gekregen, maar laten we nog wat beter kijken. Wie staat alles rustig te observeren? Vanaf een mooi rustig plekje? Dikke kans dat dát een introvert is. Of die persoon die een beetje ongemakkelijk bij een groepje staat. Ook dat kan zomaar een introvert zijn. Zie je iemand die een boek zit te lezen in een hoekje? Dat is ZEKER WETEN een introvert. En die persoon die als eerste het feest verlaat, waarschijnlijk ook.

Wat is introversie?

Beetje flauw natuurlijk, want dit zijn wel een beetje stereotype beelden. Maar voor een eerste idee is dat helemaal niet erg. Als je maar niet vergeet dat er meer achter een stereotype zit. En precies daarom starten we hier op Platform Trefpunt een blogserie over de kenmerken en vooroordelen van introversie. Ik heb een hele lijst klaarstaan, dus voorlopig is er genoeg te schrijven.

Nou, ok. Ik snap dat je graag al wat meer wilt dan alleen de belofte aan meer informatie over wat introversie is (ja, ook dat is een kenmerk). Een introvert is iemand die gericht is op zijn of haar binnenwereld. De introvert loopt leeg op sociale interactie, en laadt juist op door alleen te zijn. Zoals Simon Sinek het altijd mooi beschrijft: de introvert start de dag met vijf munten. Elke sociale interactie kost één munt. Als ze op zijn, is het klaar. Bij een extravert is het andersom. Die staat op zonder munten. Elke sociale interactie levert één munt op. De extravert laadt daardoor dus op door sociale interactie.

Misschien heb je hier al iets aan om voor jezelf de vraag te beantwoorden of je introvert bent. Ik waarschuw al wel vast: introversie omvat veel meer. Daarover meer in een volgend blog!