Over Platform Trefpunt


Achter Platform Trefpunt zit een gezicht: het mijne. Ik ben Jessica Kelder en ik werk sinds 2019 als zelfstandig tekstschrijver. Eigenlijk wilde ik in 2016 al voor mezelf beginnen, maar ik durfde niet.

Ik dacht namelijk dat ondernemen iets voor extraverte mensen was. Mensen die gaan kwijlen bij het woord haringparty. Die het liefst elke dag mensen bellen die ze niet kennen. En die zelfs bij de groenteboer tussen de prei en de wortels hun elevator pitch afsteken.

En zo was ik niet. Ben ik nog steeds niet, trouwens.

Toch waagde ik in 2019 de sprong. Ik heb geen seconde spijt! Werken als zelfstandig ondernemer past supergoed bij me. Misschien wel juíst omdat ik introvert ben. Ga maar eens na: zelf kiezen hoe je je tijd indeelt, of je op een kantoor werkt of vanuit huis, je klanten kiezen en je eigen randvoorwaarden scheppen. Allemaal dingen die voor ons belangrijk zijn.

Alleen die klanten vinden hè? Je moet wel, als ondernemer. Jezelf zichtbaar maken, een netwerk opbouwen, mensen laten weten dat je ze heel goed kan helpen met je talent. En precies daarin overtroeven die extraverte mensen ons soms toch een beetje.

Het kan toch niet zo zijn, dacht ik, dat we zo veel talentvolle, creatieve en goede introverte ondernemers hebben die maar niet boven dat geschreeuw uitkomen? Allemaal in ons eentje aan het zoeken naar hoe we op onze manier kunnen ondernemen.

Zonder geschreeuw.

Zonder blabla.

Zonder die apenrots.

Wat nou als we dat eens samen uitzoeken? Als we met elkaar in contact komen en kunnen horen hoe anderen dingen aanpakken. Samen nog betere ondernemers worden, onder onze eigen voorwaarden, met meer klanten en meer plezier. Daarom richtte ik Platform Trefpunt op.

Platform Trefpunt

Toen ik besloot dit platform op te richten, ging ik me ook nog meer verdiepen in introversie (we doen immers nooit zomaar iets hè ;-)). Ik las onder andere het boek Stil van Susan Cain, één van de bekendste auteurs over introversie. Daarin vertelde ze dat er voor ieder mens een perfect niveau van prikkeling is: je trefpunt. Het is dat punt waarop je niet overprikkeld wordt en niet te weinig prikkels krijgt. Dat punt verschilt per moment op de dag, maar ook tussen personen. Je raadt het al: extraverte mensen hebben van nature meer prikkeling nodig dan introverte mensen.

Volgens mij gaat het precies daarom: om in marketing, acquisitie, netwerken en manier van ondernemen op je trefpunt te zitten. Niet geforceerd meedoen met de traditionele extraverte manieren van ondernemen (overprikkeling). Maar je ook niet te bescheiden en stil opstellen (onderprikkeling). Dat trefpunt vinden we met elkaar.

Bij Platform Trefpunt.

Grappig feitje: lang voordat ik dit las richtte ik mijn tekstbureau op: Tekstbureau Trefpunt. Het heeft zo moeten zijn.