Smalltalk, nee dank u


Wat een vies weer is het vandaag hè? Alweer regen. We hebben echt een waardeloze zomer zo, vind je ook niet? Brrr…. smalltalk!

Als er iets is waar ik als introvert heel slecht tegen kan, dan is het wel gesprekjes over niets. Het weer is daarvoor een favoriet onderwerp, maar ook andere, vaak nietszeggende onderwerpen komen in aanmerking. Ik kan daar dus niks mee. En ja, ik weet dat dit soort smalltalk vaak sociale smeerolie genoemd wordt, maar dat verandert daar voor mij helemaal niks aan.

En met mij vele introverten. Wij houden namelijk van diepgang. Liever dan over het weer hebben wij het over zaken die er echt toe doen. Filosofische vraagstukken bijvoorbeeld, vinden wij veel interessanter dan het feit of het wel of niet regent. Welk boek je als laatst gelezen hebt, en waarom jij dat zo mooi vond, daar vang je sneller onze aandacht mee dan met oppervlakkigheden. We weten gewoon niet goed hoe we daarop moeten reageren, omdat we er niet zo mee bezig zijn.

Kom je echter met een diepgaand onderwerp dat wij wel interessant vinden, dan kunnen wij de mooiste gesprekken hebben. En dan zeggen gesprekspartners dingen als ‘in een 1-op-1-gesprek (over een onderwerp met voldoende diepgang) vind ik je juist helemáál niet introvert’. Waar ik dan stiekem om moet glimlachen.

Ergens vorig jaar verdiepte ik me al in het nut van smalltalk. En tijdens het onderzoek kwam ik een interessant artikel tegen. In dat artikel werd namelijk wetenschappelijk onderbouwd dat eigenlijk niemand van smalltalk houdt. Dat vrijwel iedereen liever een  diepgaand gesprek voert. Maar dat dus niet doet, omdat ze bang zijn dat die ander dat niet wil.

En dat vond ik zo’n grappige bevinding! Zou een hekel aan smalltalk dan toch niet alleen iets introverts zijn? Hoe dan ook, de boodschap die je hieruit kunt halen: ga lekker de diepgang in. Blijkbaar ben jij dus niet de enige die dat veel interessanter vindt!

Smalltalk

Een diepgaand gesprek voeren? Bij de netwerkbijeenkomsten van Platform Trefpunt kan het! Foto gemaakt door Bonny Vrielink tijdens onze livedag.

Verder lezen?