Briefblog: vastbijten of uitbesteden?


We zijn introvert hè? Dan denk je weleens over dingen na. Zo af en toe delen we onze overpeinzingen met elkaar. Hier, in een briefblog. Dit keer over je vastbijten in dingen die je eigenlijk helemaal niet zelf zou moeten oplossen. 

Hoi Jessica,

De laatste tijd zijn jij en ik lekker bezig met bouwen aan Platform Trefpunt. Daar komt van alles bij kijken. Leuke dingen, maar ook dingen die ‘moeten’. En dan zijn er nog dingen die je wel goed kunt, maar waar je nou niet echt energie van krijgt. We hebben het vaak over dat doen waar je de meeste waarde mee toevoegt. Maar die is nog best uitdagend.

Zo merkte ik laatst dat er iets niet klopte aan het inschrijfformulier op de website. Dus dook ik daarin. Dat is niet mijn expertise, maar ik ben wel iemand die zich in dingen vastbijt en dan gewoon net zolang doorgaat tot het is opgelost. Nuttig, zeker. Maar is het de beste manier om mijn tijd te besteden? Nee. Want ik kom er uiteindelijk wel uit, maar dan zijn we uren (of dagen…) verder. Terwijl iemand die hierin gespecialiseerd is het waarschijnlijk in een uur voor elkaar heeft. Dat weet ik allemaal wel, maar toch kost het me best wat moeite om het idee dat ik het moet oplossen los te laten.

En nu ben ik wel benieuwd. Heb jij dat ook? En hoe zorg jij dat je zoveel mogelijk alleen dat doet waarmee je maximaal waarde toevoegt?

Liefs,

Wouter

Hoi Wouter,

Het is niet zo gek wat je beschrijft. Dat is niet alleen omdat er blijkbaar iets in jou gebeurt waardoor je denkt ‘ik moet en zal dit oplossen’. Het is ook zo omdat je als zzp’er nou eenmaal overal voor verantwoordelijk bent. Dus tja, als jij het niet doet, wie gaat het dan doen? Ik niet. Want je weet hoe ik kijk zodra het over technische dingen gaat…

Natuurlijk is er de optie om uit te besteden. Als we dat doen, dan doet iemand anders het sneller en beter en kan jij je tijd besteden aan iets wat meer impact heeft en meer oplevert. Tegelijkertijd zijn er heel veel van dat soort taken die anderen beter kunnen (en ja, dat zeg ik; zij die nogal graag de controle houdt ;-)). Als je dat allemaal uitbesteedt, dan moet je óf al een flinke omzet draaien óf een flinke spaarrekening hebben om die investering te doen. Voor veel ondernemers is dat niet het geval. 

Dus wikken en wegen we af wat we uitbesteden en wat we zelf doen. En bijten we ons soms zo goed en zo kwaad als het gaat ergens in vast. Ik ook. En weet dat ik je dankbaar ben dat jij het in elk geval opgelost hebt. Ik zou niet verder komen dan huilen. En da’s helemaal zonde van onze tijd ;-). 

Liefs,

Jessica

Verder lezen?

Wouter Hijlkema en Jessica Kelder

Foto: Bonny Vrielink