Briefblog: is de wereld extravert?


We zijn introvert hè? Dan denk je weleens over dingen na. Zo af en toe delen we onze overpeinzingen met elkaar. Hier, in een briefblog. Dit keer over de vraag of de wereld extravert is.

Hey Jessica,

Laatst viel mij iets op. Ik had dat al eerder gezien, maar toen het vaker gebeurde, begon het me ineens op te vallen. Het lijkt wel alsof alles is ingericht op extravert. Een voorbeeld. Ik zit een tekst te schrijven over introversie. En dan geeft de spellingschecker bij het woord ‘introversie’ aan dat er iets niet goed aan is met zo’n rood golvend streepje eronder. Ik ga dan kijken wat er niet goed is, en dan staat er ‘overweeg dit te wijzigen naar extraversie’. 

Ander voorbeeld: wanneer ik in Google ‘introvert + nog een zoekwoord’  intyp. Ik klik op ‘zoeken’, en dan staat er bovenaan ‘bedoelt u niet extraversie?’. Nee, Google, ik bedoel precies wat ik intik!

Ergens moet ik er wel om lachen. Maar toch, aan de andere kant, heb ik het gevoel dat we nog genoeg werk te verzetten hebben om het imago van de introvert realistischer te maken. En daarmee bij te dragen aan de boodschap dat ook introverten een hele belangrijke rol hebben in deze wereld die soms vooral bezig lijkt met zichzelf te overschreeuwen.

Nou vroeg ik mij af, ben ik de enige die dit soort dingen opvalt, of heb jij ook zulke voorbeelden? Gewoon benieuwd!

Groetjes, Wouter

Hoi Wouter,

Toen ik net dit platform begon, kreeg ik eens een opvallend berichtje in mijn DM. Een extraverte vrouw dacht dat ik ernaast zat door de wereld te omschrijven als een overwegend extraverte plek. Zij als extravert moest zich immers vaak inhouden om niet té extravert te doen. Of de wereld niet eigenlijk een neutrale plek is, waar je al snel uit de pas loopt?

Ik denk het niet. Het ligt eraan waar ter wereld je bent (in veel Aziatische landen is introvert veel meer de norm), maar hier in Nederland is de norm zeker extravert. Alleen hebben extraverte mensen dat niet zo door.

Zij voelen zich niet leeg na een dag vol sociale interactie. Zij kennen het gevoel niet overweldigd te zijn in een grote groep. Zij voelen niet het ongemak bij SNEL en NU antwoorden in vergaderingen, brainstormsessies of netwerkgesprekken. Dat is hun schuld niet. Ze steken gewoon anders in elkaar en zien daardoor niet dat vrijwel alles inderdaad ingericht is op extraversie.

Dus ja: we hebben zeker werk aan de winkel als het gaat om het beeld over introversie realistischer én positiever te maken.  Want boy oh boy wat krijgt de wereld er een hoop voor terug als we de ruimte krijgen om in ons eentje de mooiste dingen te creëren, de meest verrassende verbanden te zien en de beste oplossingen te verzinnen. Dus, handen uit de mouwen?

Liefs,

Jessica