5 manieren om op te laden tijdens een werkdag


Als introvert hebben we behoorlijk veel kwaliteiten: goed luisteren, met goede ideeën komen, diepe, betekenisvolle relaties aangaan, creatief, enz. Maar soms zijn er ook dingen die een tikkie lastig zijn. We raken bijvoorbeeld best nog weleens overprikkeld op een werkdag. Hoe kan je toch opladen tijdens een werkdag?

Plan een ruime lunch

In een half uurtje een boterham wegstouwen terwijl je loopt en daarna weer aan de bak: die gewoonte heb ik nooit begrepen. Toch heb ik lange tijd het gevoel gehad dat het efficiënt werken is om voor je lunchpauze een half uurtje te rekenen. Vaak redde ik dat niet, kwam ik in de knel met mijn planning en rustte ik niet uit tijdens de lunch.

Tegenwoordig doe ik dat anders: ik plan elke werkdag een uur voor mijn lunch in. Dan ga ik rustig naar beneden, maak wat lekkers, eet dat in alle rust op en loop daarna nog een rondje buiten. Zo laad ik op, eet ik iets goeds en krijg ik frisse lucht. Allemaal broodnodig (pun intended) om daarna weer fris en fruitig aan het werk te gaan!

Denkochtenden

Poeh, het leventje. Had je nog zo bedacht om nu echt ergens voor te gaan zitten, maar dan wil precies die ene opdrachtgever dan afspreken en ze kunnen echt niet op een ander moment! Komt er een belletje tussendoor met iets wat NU opgelost moet worden. En je ziet een mail voorbijkomen met iets wat niet tot morgen kan wachten. Voor je het weet is je hele dag voorbij en heb je nog steeds niet dat ene belangrijke gedaan. 

Dit is waarschijnlijk herkenbaar voor elke ondernemer, maar ik denk dat wij daar als introverten nog meer last van hebben. Het is niet alleen zo dat de belangrijke dingen dan blijven liggen. We laden namelijk ook nog eens op van die momenten dat we ongestoord ergens over na kunnen denken en voor kunnen gaan zitten. Zonder afleiding. Zonder gedoe van buitenaf. Daarom plan ik tegenwoordig in elk geval één ochtend dat ik dat kan doen. Die ochtend is heilig. Telefoon uit, mail uit en afspraken zijn een no go. Denken zal ik!

Een momentje voor jezelf

Als je een beetje op mij lijkt, ben je geneigd om alles lekker op te delen in vakjes. Een werkdag is dan een werkdag en dan wordt er gewerkt. Daarna begint mijn vrije tijd met mijn gezin. Da’s natuurlijk leuk bedacht, maar in de praktijk leef je een dag aan één stuk door. Na een drukke werkdag is er (bij mij in elk geval) niet een rustmoment, maar begint het hectische gezinsleven. En andersom start na de haastige gezinsochtend direct mijn volle werkdag. Dus is het niet zo verstandig om die twee los van elkaar te zien.

Wat ik tegenwoordig regelmatig doe (en ik zou het eigenlijk nog vaker willen), is om 16.00 uur stoppen met werken. Ik mis dan zo’n anderhalf uur van mijn werkdag, maar man, wat word ik er productiever van! En een leuker mens! In die anderhalf uur doe ik iets voor mezelf. Het is een kort moment waarin er niemand iets van me verlangt. Perfect voor introverten! Je kan dat moment natuurlijk ook ‘s ochtends pakken als dat je beter bevalt. Maar voel de vrijheid als ondernemer om dit te doen. Je werkt toch wel hard genoeg ;-).

Wissel werk af

Een hele dag overleggen? No way. Ik zou er gek van worden. Anderen doen het alsof het niks is, maar met twee overleggen op een dag ben ik echt wel klaar. Hetzelfde geldt voor intensief denkwerk. Je zou dat misschien niet verwachten voor een introvert, maar ook daar zit een limiet aan. Als ik de hele ochtend diep heb nagedacht over iets, dan heb ik het daarna echt weer nodig om een wat luchtiger overleg te hebben of iets administratiefs te doen. Plan dus voldoende tijd in voor je verschillende soorten werk (niet een uurtje denkwerk tussendoor), maar wissel het wel af met elkaar. Verandering van spijs doet eten!

Doe een dutje

Hét voordeel van de kantoortuinen achter je laten is wel dat je bed op een werkdag binnen handbereik is. Vroeger vond ik dat inefficiënt, slapen op een werkdag. Dat kwam omdat ik altijd te lange dutjes deed. Nu weet ik dat een dutje van 15 tot 20 minuten perfect is. Je rust dan lang genoeg, maar komt niet in een diepe slaap. 

Overigens is dutje niet eens het goede woord, want slapen is niet nodig. Gewoon liggen en géén afleidingen hebben is ook al rustgevend. Het schijnt allemaal stressverlagende effecten te hebben en je hele systeem tot rust te brengen als je even gaat liggen. Dus trap je sloffen gerust even uit om een kwartiertje plat te gaan op een werkdag! Het werkt beter dan er nog maar een kop koffie in gooien.

De boodschap is vooral dit: neem jezelf serieus en zorg voor jezelf. De wereld heeft behoefte aan wat je te bieden te hebt juíst omdat je gebakken bent zoals je bent gebakken. Maar houd er dan ook rekening mee dat je batterij gedurende de dag leeg raakt en ontdek wat werkt voor jou om ook aan het eind van de dag nog energie over te houden. Oh, en heb jij nog tips voor ons? Dan horen we die graag! Mail naar info@platformtrefpunt.nl.