Hoe kan je netwerken als introverte ondernemer?


Stel, je hebt een bedrijf. En je bent introvert. Dan mag ik feliciteren. Want je bent heel leuk en de wereld is blij dat je die een beetje mooier komt maken op jouw manier. Maar je moet natuurlijk wel klanten vinden voor je prachtige werk. En daarvoor moet je, jawel, de boer op. De deur uit en netwerken. Precies waar veel introverte ondernemers nogal tegenop zien. Dus hoe doe je dat, netwerken als introverte ondernemer?

Kies je netwerken

Je hebt netwerken en je hebt netwerken. De ene manier is de andere niet en da’s maar goed ook. Uiteindelijk is er voor iedereen wel een netwerk dat bij hem of haar past, ook voor introverte ondernemers. Het is voor jou als introvert fijn als je je aan kunt sluiten bij netwerken waar je een band kunt opbouwen met andere leden en je niet gedwongen wordt om regelmatig te pitchen. We hebben nou eenmaal soms wat meer tijd nodig om op stoom te komen en dan is het oh zo fijn als je wat langer de tijd krijgt en niet in één minuut perfect je verhaal moet doen.

Toevallig zijn we daar wel goed in, in zo’n band opbouwen. We luisteren goed, zijn geïnteresseerd in anderen, onthouden hoe het met iemand gaat en vragen nog eens hoe het ook alweer zat met de weggelopen hond of de poging om een perfecte tiramisu te maken.

Bonustips voor het kiezen van netwerken:

  • Let op de sfeer. Laagdrempelig is fijn! Je moet soms een beetje geluk hebben dat er zo’n netwerk bij jou in de buurt zit. Gelukkig is ons platform online, dus zit je altijd goed 😉;
  • Kies er niet te veel. Het is echt oké en genoeg om ‘maar’ bij twee of drie netwerken te zitten. Er komen altijd weer nieuwe leden bij, dus je breidt je netwerk vanzelf uit.
Ga all-in

Als je een beetje op ons lijkt, vermijd je netwerkbijeenkomsten graag. Het nadeel daarvan is niet alleen dat het je veel minder oplevert omdat de mensen in je netwerk je minder goed kennen; het is ook nog eens lastiger om je op je gemak te voelen. Want het cliché is waar: hoe vaker je het doet, hoe makkelijker het wordt. Zéker als het binnen hetzelfde netwerk is. Dus ook al moet je over een drempel heen: als je je netwerken eenmaal goed gekozen hebt, investeer dan ook in die netwerken en ga all-in.

Kom vroeg

Het is veel makkelijker om je plekje te veroveren in een gezelschap als je één van de eersten bent, dan wanneer je als laatste aankomt. Ga je naar een netwerkbijeenkomst, ga dan vroeg. Je kunt dan nog rustig praten en vast wennen.

Duik de inhoud in

Eigenlijk zijn alle horeca-netwerkbijeenkomsten een tikkie ongemakkelijk. Je staat er namelijk maar gewoon met een drankje in je hand. Het is aan jou om het gesprek gaande te houden, begint nét iets te snel over het weer en denkt de hele tijd aan een volgende vraag die je kunt stellen. Dat kost energie.

Je kan er ook voor kiezen om te netwerken via de inhoud. Je volgt dan een cursus, programma of workshop over iets en leert daar mensen kennen. Voordeel is dat je lekker inhoudelijk bezig bent en al een gespreksonderwerp hebt. Het is niet voor niks dat wij op het platform zoveel inhoudelijke bijeenkomsten organiseren!

Dit kan trouwens net zo goed een andere activiteit zijn waarbij je iets doet. Als het maar uit die horeca is!

Kies voor inspirerende plekken

Je kan netwerken in een groot kantoorpand aan de Zuidas. Maar daar voel je je waarschijnlijk niet helemaal thuis. Je kan ook netwerken op bijzondere plekken. Bijvoorbeeld een koffietentje met een maatschappelijk concept eromheen, een plek die je altijd al had willen bezoeken of de natuur in. Netwerkwandelingen zijn tegenwoordig wijdverbreid door heel het land. Als de omgeving inspirerend is, maakt dat gelijk de hele sfeer van het netwerken anders.

Pas je doelen aan

Je hoeft niet met iedereen te praten. Als je één leuk gesprek hebt en dan naar huis gaat is het ook geslaagd. En als je echt je dag niet had en je hebt niet zo actief gepraat, maar alleen geluisterd, dan is het ook goed. Je hoeft je niet anders voor te doen dan je bent. Je bent er. Dat is al genoeg. En als je merkt dat je niet goed uit de verf komt, maar wel graag met iemand door zou willen praten, stel dan voor om 1-op-1 af te spreken op een ander moment. Kan je mooi zelf de inspirerende plek bepalen.

Combineer online en offline netwerken

Er is een hele fijne wisselwerking tussen online en offline netwerken. De ene kant op werkt dat zo: als je iemand offline hebt leren kennen en vervolgens toevoegt via social media en dáár vertelt over wat je doet, dan maakt het niet zoveel meer uit als je op de netwerkbijeenkomst zelf niet vloeiend hebt gepitcht. En andersom: als je online al contact hebt gehad met iemand, voelt het vertrouwder om iemand in het echt te ontmoeten. Ook heb je vaak al gespreksonderwerpen omdat iemand al lang weet waar je mee bezig bent. We merken dat hier op het platform ook: de livedagen voelen heel natuurlijk aan, omdat iedereen elkaar al kent van het online netwerken.

Verander je kijk op netwerken

Misschien is dit nog wel het allerbelangrijkste: verander jouw beeld van wat netwerken is. Want waarschijnlijk netwerk je al heel veel zonder dat je het doorhebt. Elke keer dat je op een verjaardag vertelt wat je doet, ben je aan het netwerken. Elke keer dat je met een opdrachtgever of bevriende ondernemer praat, ben je aan het netwerken. Zelfs met je boekhouder ben je aan het netwerken. Het praten met mensen, 1-op-1, vragen stellen en tussendoor vertellen wat je doet: het is allemaal netwerken. En we zeiden het al eerder: laat dat nou precies zijn waar je goed in bent!

En de leukste plek om te netwerken? Tja, dat is toch wel hier, op het platform. Waar niemand een echte netwerktijger is en we ondertussen maar mooi aan het netwerken zijn met elkaar.