Hoe deel je je werkweek in als introvert?


Het is misschien wel één van de dingen die ik het aller-lastigst vind van introvert zijn: mijn tijd zo indelen dat ik genoeg energie heb om de dingen te doen die ik wil doen. Er zijn namelijk best wat uitdagingen als introvert in het indelen van je werkweek. Toch heb ik nu na vijf jaar ondernemen iets gevonden wat volgens mij helpt!

De uitdagingen van je werkweek indelen

Eerst even een woordje over die uitdagingen. Dat zit ‘m namelijk in verschillende dingen. De duidelijkste is deze: als ondernemer moet je nou eenmaal een netwerk hebben, maar van sociale interactie raak je als introvert leeg. Hoe kan je dat balanceren met tijd alleen?

Maar er is meer: hetzelfde geldt natuurlijk voor je afspraken met klanten. Hoeveel van jouw tijd ben je kwijt aan werken met klanten en hoeveel tijd heb je om alleen ‘je werk te doen’? Is die balans oké en hoe kun je daar je grenzen in aangeven? 

Of wat dacht je van deze: als introvert wil je graag rustig over dingen nadenken. In de haastige wereld vol deadlines is die tijd er niet altijd. Het werk moest gisteren af en jij ploetert voort om het dan in elk geval vandaag maar af te krijgen. Terwijl je stiekem de rust wil hebben om na te denken en met beter werk te komen. 

Hoe ik mijn week lange tijd indeelde

Ik heb echt lang geworsteld met het indelen van mijn werkweek. Telkens als ik dacht dat ik een systeem had dat werkte, kwam de realiteit weer om de hoek kijken:

 • Had ik bedacht om alléén ‘s middags sociale afspraken in te plannen (want dan had ik ‘s ochtends mijn alleen-tijd en denk-tijd), wilde die opdrachtgever per se dat ik bij een overleg was. ‘s ochtends. 
 • Had ik besloten om maximaal 6 uur op een dag aan werk in te plannen om genoeg ademruimte te houden, kwam er een opdracht tussendoor met spoed. En ik had toch ruimte? 
 • Koos ik eindelijk voor opdrachtgevers die me meer tijd gaven, had ik wel een interne stem die zei dat het toch echt af moest. En oh ja: rustig werken is leuk, maar er moeten ook gewoon facturen gestuurd worden en opdrachten afgerond. Dus werk toch maar een beetje sneller. Lief hoofd heb ik…

Je ziet het: ik ben een ramp met mijn agenda beheren op zo’n manier dat ik genoeg alleen-tijd en herstel-tijd heb. Tot ik op een ander concept stuitte dat ik nu aan het testen ben.

Werken als een topsporter

In het boek 10x is easier than 2x (geen gesponsorde link!) werd ik geïntroduceerd met het concept om je werkweek in te delen alsof je een topsporter bent. Topsporters doen namelijk dit:

 • ze hebben trainingsdagen;
 • ze hebben wedstrijddagen;
 • ze hebben rustdagen.

(Ik ga er even vanuit dat dit klopt, ik ben zelf geen topsporter ;-).)

De belangrijkste dagen zijn de wedstrijddagen. Dan moeten ze presteren, laten zien wat ze kunnen. Het is een focuspiek, waarin alleen de prestatie telt. Uiteraard gaat dat niet zonder de goede voorbereidingen op trainingsdagen én met de nodige rust op de rustdagen. Zonder rust raken je spieren immers overbelast. 

Ook als ondernemer kun je dit zo inzetten:

 • Prestatiedagen: dat zijn jouw wedstrijddagen. De dagen dat je moet presteren en er moet staan. Hierin werk je aan het allerbelangrijkste, vol focus. Niks anders komt er tussendoor;
 • Voorbereidingsdagen: dat zijn jouw trainingsdagen waarin je alles doet wat je nodig hebt om op je prestatiedag te kunnen presteren. Informatie verzamelen, afspreken met mensen, stukken bestuderen, je administratie om eenvoudigweg je bedrijf draaiende te houden, enz;
 • Rustdagen: niet alleen je vakantie, maar ook in je werkweek. Na prestatie moet er rust zijn. Een profvoetballer gaat ook niet na een wedstrijd trainen.

Volgens de auteurs heb je in het ideale geval de helft van je dagen rustdagen. Dit zijn ook je weekenddagen! Dan heb je ongeveer 50/50 prestatiedagen en voorbereidingsdagen. Op een gegeven moment zelfs meer prestatiedagen dan voorbereidingsdagen, omdat je op je prestatiedagen het meeste verschil maakt en je veel van je voorbereidingswerk kunt uitbesteden. 

Je werkweek indelen
Je werkweek indelen als introverte ondernemer

Ik heb deze theorie een beetje aangepast aan mijn situatie. Ik werk namelijk drie dagen in de week en zou dan ruimschoots genoeg rustdagen moeten hebben. Alleen heb ik twee kleine kinderen en een huishouden en blijft er dan niet heel veel rust meer over ;-). Dus heb ik het concept aangepast, door het te verwerken in mijn werkweek in plaats van in mijn hele leven. Ik heb daarin rekening gehouden met mijn introverte karakter. Komt-ie:

Prestatiedagen

Voor mij zijn prestatiedagen de dagen dat ik presteer naar klanten toe (de leden van het platform). Dat zijn dagen dat ik er moet staan, dat ik in gesprek ben met anderen en moet leveren. Het zijn bijvoorbeeld die dagen dat ik een activiteit van het platform host of individuele ondernemers coach.

Deze dagen vind ik heel leuk, maar ze kosten me ook energie. Ze zijn intensief en ik sta vol aan op de momenten dat ik aan het werk ben. Dus heb ik voor mezelf twee regels voor deze dagen: 

 • Ik doe weinig anders op deze dagen, en zeker geen intensief werk. Alleen mijn prestatie telt. Want: een topsporter gaat ook niet trainen na een wedstrijd;
 • Ik hou deze dagen kort. Ik bouw rusttijd in na (en/of voor) mijn inspanning, om niet gesloopt op de bank te eindigen ‘s avonds.
Voorbereidingsdagen

Dit zijn mijn drukste dagen, want er moet best wat gebeuren voordat ik op mijn prestatiedag kan presteren. Denk aan marketing, het bedenken van de inhoud van bijeenkomsten op het platform, het inplannen van de bijeenkomsten zelf, websitedingen regelen enz. De werkzaamheden zelf zijn minder intensief, maar sommige ook minder belonend. Ik hoef dus wat minder op een sociale kater te letten, maar moet wel genoeg pauze nemen om niet een hele dag stil achter mijn computer te zitten. Voor deze dag geldt dus:

 • Een gewone duur van de werkdag;
 • Niet té vol plannen;
 • Genoeg pauze.
Denkdagen

Dit is mijn favoriete dag! Het is de ‘rustdag’ van mijn werkweek. Ik heb het namelijk nodig om af en toe in mijn werk rustig mijn gedachten ergens over te kunnen laten gaan. Om eens wat verdiepende boeken te lezen. Om te wandelen en ineens te ontdekken dat iets beter zus of zo kan. Dat past 100% bij mijn introverte karakter. Ik laad echt op van dit soort dagen en heb ze nodig. En ze maken ondertussen wél dat ik op prestatiedagen en voorbereidingsdagen betere dingen doe. Ze doen dus precies waar rustdagen voor bedoeld zijn. Even uit de hectiek van de dagelijkse praktijk en mijn eigen bubbel in. Spelen en me kunnen verdiepen in wat ik op dat moment wil. Nadenken over waar over nagedacht kan worden. Zonder deadline of haast.

Dit zijn de spelregels voor mijn denkdagen:

 • Ik plan geen afspraken in. Niet één belletje van een half uur. Dat leidt me af. Deze dag ben ik echt helemaal alleen en werk ik op mijn eigen tempo;
 • Ik mag doen waar ik zin in heb;
 • Deze dag is heilig. Ik wijk niet af van deze dag in mijn agenda. Dit is een harde, duidelijke afspraak met mezelf, waar niks tussenkomt.
Wisselende dagen

Welke dag van mijn werkweek een voorbereidinsgdag, prestatiedag of denkdag is, wisselt. Dat hangt af van wanneer ik afspraken met mensen kan maken en wanneer activiteiten zijn. Dat geeft me de flexibiliteit om wél rekening te houden met de agenda’s van anderen, maar niet ten koste van mijn eigen energie en prioriteiten. 

Dit is wat ik voor nu probeer. Het zou natuurlijk kunnen dat het er voor jou anders uitziet wat je op een bepaalde dag doet. Misschien is jouw prestatiedag wel iets wat je in stilte doet of rust jij juist uit van repetitieve, administratieve taken. Maak er je eigen systeem van! Maar het helpt denk ik om op deze manier naar je agenda te kijken en te werken op basis van jouw energie en wat voor jouw bedrijf het belangrijkste is. 

Ik ben heel benieuwd of jij hier ook iets uithaalt om op een andere manier te kijken naar hoe je je werkweek indeelt. Laat het me vooral weten: info@platformtrefpunt.nl.