Kater na een netwerkborrel? Da’s een social hangover


Herken je dit? Je hebt veel sociale interactie gehad. Meer dan normaal voor je is. Misschien was je op een feest met veel mensen. Misschien had je een familiereünie waarbij je een heel weekend met je hele familie in één huis gezeten hebt. En nu voel je je leeg. Of leeg is niet het juiste woord. Je hebt het gevoel alsof je te veel gedronken hebt de dag ervoor. Je hebt hoofdpijn en voelt je verre van optimaal. Maar alcohol had je niet gedronken… Hoe zit dat? Dat klinkt als een social hangover.

Inderdaad, een sociale kater dus. Als introvert ben je daar extra vatbaar voor. Sociale interactie kost jou namelijk energie. Zoals Simon Sinek het uitlegt: een introvert begint elke dag met vijf muntjes. Elke sociale interactie kost een muntje. En als ze op zijn, heb je je sociale kapitaal voor die dag verbruikt. En dat voel je! Jij loopt dus leeg op sociale interactie. Ook als dat leuk en gezellig is.

Daar weten wij bij Platform Trefpunt alles van. Af en toe organiseren wij een Livedag voor onze leden. Heel erg leuk. Maar ook vermoeiend. En hoe geweldig wij ons ook samen vermaken die dag, de volgende dag (of dagen) hebben wij nodig om bij te tanken. Dan hebben we geen behoefte aan sociale contacten. Misschien hebben wij de muntjes al voor meerdere dagen opgemaakt. De Livedagen zijn trouwens wel zó leuk dat we dat er graag voor over hebben. En het scheelt enorm dat we het allemaal hebben, en daar ook rekening mee houden.

Anti-kater

Klinkt leuk, maar wat doe je nou aan zo’n social hangover? Nou, verschillende dingen:

  • Respecteer je behoefte aan hersteltijd. Dat is nu eenmaal je aard. Wanneer jij weet dat je veel sociale interactie gaat hebben, zorg dan dat je tijd inplant om te herstellen. Misschien de volgende dag je administratie doen? In ieder geval iets met weinig sociale interactie. 
  • Ga de natuur in. Niets is helender dan de kracht van de natuur. Daar tijd in doorbrengen, bij voorkeur alleen, zorgt voor herstel. Maak een fijne wandeling, of ga eens op een duintop zitten. Werkt gegarandeerd!
  • Zoek tijdens het sociale evenement naar pauzemomentjes. Loop even een rondje alleen, trek je terug, blijf extra lang op het toilet, wees creatief! Op die manier creëer je wat ademruimte voor jezelf. (En bij de Livedagen van Platform Trefpunt vindt iedereen dat ook nog eens doodnormaal.)
  • Choose your poison. Wees selectief (indien mogelijk) naar wat voor soort evenementen je gaat. Wat haal jij eruit? En is dat het waard voor jou? Dat is de vraag die je centraal kunt stellen. Jij mag namelijk (ook) voor jezelf kiezen.
  • Ga naar huis als je muntjes op zijn. Heb jij genoeg sociale interactie gehad? Ga gewoon. Het is nergens voor nodig om jezelf helemaal leeg te laten trekken door sociale interactie. Genoeg is genoeg. 
  • Accepteer dat een social hangover en een leuk evenement voor jou bij elkaar kunnen horen. Je kunt iets heel leuk vinden, en er tegelijk doodmoe van worden. Je daar druk over maken zorgt niet dat je kater sneller wegtrekt 😉 
Verantwoorden

Misschien voel jij een behoefte om aan anderen uit te leggen dat je een sociale kater hebt. En dus even hersteltijd nodig hebt. Soms kunnen mensen daar negatief op reageren, en dat is helemaal niet nodig. Je kunt ze uitleggen dat jouw behoefte aan herstel precies dat is: jouw behoefte. En die staat volledig los van jouw gevoelens voor die persoon waarmee je dan dus even niet wilt afspreken. Het is geen afwijzing van de ander, maar puur voor jezelf zorgen. En daar is helemaal niets mis mee!

Bij Platform Trefpunt vinden wij het helemaal niet raar wanneer iemand zijn behoefte om zich terug te trekken respecteert. Sterker, we moedigen dat juist aan. Tijdens onze Livedagen houden we hier rekening mee. Wij begrijpen je namelijk heel goed. En dat is wel zo fijn. Wil jij ook lid worden van ons fijne, supportive netwerk voor introverte ondernemers? Dat kan!

Verder lezen?
 
Social hangover

Bijkomen van je social hangover met koffie!