Introverten houden niet van feestjes. Toch?


Bij Platform Trefpunt hebben we ook Livedagen. Op die dagen komen we ‘in het echt’ bij elkaar. Maar, wacht even…wij zijn toch introverte ondernemers? Introverten houden toch helemaal niet van feestjes en groepen mensen? Gaan jullie dan een hele dag samen zitten zwijgen ofzo? Nou, nee!

Moe maar voldaan zit ik deze blog te schrijven. Gisteren was namelijk de Livedag van Platform Trefpunt. Met in totaal 17 introverte ondernemers kwamen we samen in Utrecht. Normaal hebben we vooral online contact met elkaar, maar een paar keer per jaar komen we in het echt samen. En dat is echt heel erg leuk en gezellig!

Dat ik dat vind, is veelzeggend. De uitspraak “introverten houden niet van feestjes” lijkt voor mij uitgevonden te zijn. Toen ik vroeger in loondienst werkte deed ik er alles aan om maar niet met de teamuitjes mee te gaan. Zelfs verjaardagen met meer dan 4 bezoekers, sla ik liever over.

Wat is er dan zo anders aan de Livedag? 

Om te beginnen, de mensen. Omdat we allemaal introvert zijn, is er veel wederzijds begrip. Bij ons is het heel normaal om eerst even te landen als je binnenkomt. Het is helemaal prima als je even in je eentje in een hoekje een eerste kop koffie drinkt, en je niet meteen stort in de sociale interactie. Bovendien kun je de smalltalk overslaan. We houden allemaal van diepgang, dus je kunt meteen de diepte in met één van de andere leden. Vindt niemand raar. Heb je halverwege behoefte aan wat rust en ruimte, dan ga je gewoon even buiten staan. Je hoeft bij ons geen roker te zijn om alleen buiten te gaan staan. Wij snappen namelijk dat het eigenlijk de rust en frisse lucht is die je wilt.

Dan is er het programma. Wij proberen niet zoveel mogelijk in zo weinig mogelijk tijd te proppen. We beginnen heel rustig met binnenkomen en koffie. Dan is er een workshop. Gisteren werden we door Emese Baráth meegenomen in de wondere wereld van geometrische patronen. En gingen we zelf aan de slag met passer en liniaal. Dat hadden de meesten van ons al sinds de middelbare school niet meer gedaan, dus dat leidde tot grappige situaties. Was je op dat moment langs ons gelopen, dan had je waarschijnlijk niet geraden dat dit een groep introverten was, want stil was het bepaald niet.

Daarna was het tijd voor de lunch. Heel relaxed zaten we bij elkaar in een café-opstelling. Van waar ik zat had ik een mooi overzicht, en het viel me op hoe tevreden iedereen ergens zat. Alleen, of diep in gesprek met een van de andere leden. Af en toe werd van plek gewisseld, waarbij ik zelfs de vraag kreeg of ik wilde praten of liever even alleen van mijn lunch wilde genieten. Mooi hè!

Het officiële gedeelte was afgelopen. Wie wilde, bleef nog even hangen, wie genoeg sociale interactie had gehad, ging naar huis. Zonder vragen, zonder vreemde blikken, alles is ok. 

Na afloop stroomden de positieve berichten binnen. Over de leuke dag, de goede gesprekken, en de interessante workshop. Daar werd ik dan weer heel blij van! Maar vandaag ben ik toch een beetje moe. En ik weet dat de meeste van de deelnemers aan de Livedag zich vandaag net zo voelen: moe, maar voldaan.

Klinkt goed, toch? Misschien zelfs wel zo goed, dat je daar ook wel onderdeel van zou willen zijn… En dat kan! Je kunt lid worden van Platform Trefpunt, en dan kun jij de volgende keer ook mee. Dus als jij op zoek bent naar een geweldig netwerk voor introverte ondernemers waar jij helemaal jezelf kunt zijn, kom dan ook meedoen.

 Verder lezen?

Introverten houden niet van feestjes

De livedag was een feestje, ook voor introverten! Foto: Bonny Vrielink.