Gastblog: hoe ga je als introvert ontspannen op de foto?


Genoeg mensen hebben een hekel aan op de foto gaan, of ze nu extravert of introvert zijn. Maar als introvert die niet graag in het middelpunt van de belangstelling staat, liever achter iemand weg duikt, zal het lastig zijn om goed je moment te pakken tijdens een fotoshoot. 

Bonny Vrielink, lid van Platform Trefpunt en fotograaf onder de naam Bmoments (www.bmoments.nl) gaat er standaard vanuit dat iemand moeite heeft met de camera: “Ik vind het heel belangrijk dat iedereen ontspannen en als zichzelf voor de camera staat. Daarom geef ik hieronder graag een paar tips.”

Kies de juiste fotograaf

Als eerste uiteraard: zoek een fotograaf die bij je past en snapt dat je geen fan van de camera bent. Niet elke fotograaf zal dat snappen, dus zoek daar bewust naar. Of als je er al een op het oog hebt, vraag van tevoren hoe hij/zij hier mee om gaat.

Afleiding

Mijn manier als fotograaf om klanten ontspannen voor de camera te laten staan is continu met ze in gesprek te zijn en ze af te leiden van de camera. Mijn foto’s staan dan ook bekend om hun vrolijkheid en ontspannenheid. Zou dat voor jou ook werken?

Als dat voor jou nog niet genoeg zou zijn, kun je ook iemand meenemen. Iemand die weet hoe jij bent en die jou aan het lachen kan krijgen terwijl diegene achter de fotograaf staat.

Geen kijkers

Je staat op meerdere manieren in het middelpunt tijdens de shoot: voor de fotograaf en de camera uiteraard, maar ook voor iedereen die ziet wat jullie aan het doen zijn. Hoe normaal camera’s ook zijn, mensen blijven toch nieuwsgierig naar wat je aan het doen bent en of je iemand bekends bent. Wil je niet dat mensen naar je kijken, hou daar dan rekening mee met het uitzoeken van de locatie en het moment.

  • Doe de shoot doordeweeks, dat is vaak rustiger dan in het weekend.
  • Zoek de natuur op of een lokaal park, daar is het ruim genoeg om mensen te kunnen ontwijken.
  • Liever binnen? Vraag dan van tevoren (bij het café/restaurant) wat een rustig moment is. Vaak zijn de ochtenden een stuk rustiger.
  • En vergeet ook niet bij de locatie er rekening mee te houden dat het een plek is waar jij je op je gemak voelt! Dat is toch wel een van de belangrijkste punten, vind ik.
Neem de tijd

Als introvert kom je misschien wat later op gang bij een nieuw iemand. Dat is ok: Hou er alleen rekening mee en vraag de fotograaf of je anders eerst even samen wat kunt drinken. Dan kun je vast aan hem/haar wennen. Tijdens de fotoshoot gaat het dan hopelijk meteen goed en het resultaat zal veel beter zijn dan als je jezelf gaat dwingen het te doen zoals het ‘hoort’.

Blijf dicht bij jezelf

Dit is dan ook meteen de volgende tip: voel wat je nodig hebt. Wat staat je precies tegen? Bij welk deel voel je weerstand? Kijk dan hoe je het zelf op kunt lossen of ga in gesprek met de fotograaf wat hij/zij kan doen.

Dit bedoel ik ook letterlijk: bedenk of jij voorafgaande aan de fotoshoot een visagist en/of stylist wil. Bij veel fotografen is het standaard, bij anderen kun je het weer als optie erbij boeken en anderen hebben het er niet eens over. Voor mij ben jij in ieder geval goed zoals je bent!

Extra optie

Vind je het nog steeds allemaal veels te spannend klinken? Of heb je moeite met het idee van een website die vol staat met je eigen gezicht? Er zijn ook andere opties die wel bij jou passen.
Boek bijvoorbeeld een bedrijfsreportage. Hier zet ik (of een andere fotograaf uiteraard) je op de foto terwijl je aan het werk bent. Dit is ideaal voor ‘makers’, mensen die dingen met hun handen maken. Maar ook als je vaak achter de laptop zit, kijk eens goed naar je eigen werk: geef je cursussen, ben je veel in gesprek met iemand, wat kan er gefotografeerd worden naast jou die achter de computer zit? Jij gaat dan aan het werk en ik fotografeer. Zo hoef je je niet bezig te houden met poseren en goed kijken, etc.

Daarnaast kun je de fotograaf vragen om veel sfeerfoto’s en de locatie bedelven onder spullen die bij jou en je bedrijf horen. Kop thee met jouw flyer erbij: dat is alweer een betere foto dan alleen een stockfoto van een kop thee!

Tot slot

Ik hoop dat deze punten je helpen om te ontdekken wat bij jou past en een fotograaf te vinden die jou echt als jezelf en zonder stress op de foto kan zetten. Je onderneming zal er echt veel baat bij hebben om een eigen gezicht te krijgen en jezelf meer te laten zien!

Bonny Vrielink is een fotograaf uit Amsterdam onder de naam Bmoments. Zij richt zich op pure, ongeposeerde en kleurrijke foto’s. Dit doet ze voor zakelijke fotografie, maar ook families en voor portretten. Tijdens de shoot is ze extravert om het beste uit jou te trekken, maar erna duikt ze heerlijk op de bank met een dekentje en een goed boek om bij te komen.

Bonny Vrielink

Foto: Shotbym